57 éve halt meg Horthy Miklós kormányzó



57 éve, ezen a napon elhunyt vitéz nagybányai Horthy Miklós, a Magyar Királyság kormányzója, a 20. század legnagyobb hatású magyar államférfija. Az a Horthy -"a lovas tengerész"- akit ma, akár csak az elmúlt 60 évben divat szélsőségesnek titulálni, országrombolónak, zsidógyűlölőnek, minden bajunk forrásának kikiáltani. Horthy több nyelven beszélt, kitűnő sportember, ellenfelei által is elismert tengerésztiszt volt, aki egy morális válságban lévő, a kommunizmus mocskába süllyedő, román hordák által szétrabolt csonka országot vett át 1920-ban. Egy országot, melyet minden szomszédja gyűlölt, végső pusztulását kívánta. Abban, hogy ez a törekvés nem sikerült hatalmas szerepe van a Kormányzónak, aki újra nemzetté kovácsolta a népet, ezzel visszaadva neki a reményt.
Horthy Miklós teljes visszavonultságban élt Portugáliában, 1949-től, azóta Magyarországon is megjelent emlékiratain dolgozva. Az 1956-os forradalom híre lelkesedéssel és reménnyel töltötte el, majd a bukás hírére mély apátiába esett, s noha orvosai szervi bajt nem állapítottak meg 1957. február 9-én hajnalban csendesen elhunyt. Hamvai a lisszaboni Angol Katonai Temetőbe kerültek, s a sírt ritkán oda vetődő magyarok, mély megilletődéssel keresték fel. Felesége, a finom szépségű jószási Purgly Magdolna 1959-ben követte férjét, s ahogy az életben úgy a sírban is melléje került.

A hamvak hazahozatalára, az időközben elhunyt kisebbik fiuk, ifj. Miklós hamvaival együtt, 1993-ban került sor annak a vitéz Szimon Miklós hosszújáratú tengerészkapitánynak a kezdeményezésére, aki 2005. február 10-11-e éjszakáján, máig tisztázatlan körülmények között hunyt el Passauban. A hazahozatalt anyagilag támogatta még vitéz Dávidházy András és vitéz lovag dr. Juba Ferenc kapitány. A Horthy Család újratemetésére 1993. szeptember 4-én került sor Kenderesen, a családi kriptában, mikor is addig sosem látott tömeg kísérte utolsó útjára Magyarország, pontosabban a Magyar Királyság utolsó Kormányzóját.

Ajánljuk megtekintésre a lenti Koltay Gábor filmet ezzel is emlékezvén a kormányzóra.

"Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben."

Nagybányai Horthy Miklós III. elemi osztály (1876-77 tanév)